BLOG

Kleuren kiezen in je interieur

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen krijg je de mogelijkheid helemaal van scratch af aan te beginnen, h e e r l i j k. Maar wat voor kleuren kies je voor de wanden, gordijnen, meubels en accessoires?

De meeste mensen kiezen vanuit ‘smaak’. ‘Groen vind ik een mooie kleur, dus wordt dit mijn accentkleur’. Vanuit je gevoel kiezen is natuurlijk een mogelijkheid om je kleuren te bepalen, maar de kans bestaat dat je tijdens verdere aanschaf van meubels en accessoires vast komt te zitten. Belangrijk is dat je ook voor kleurkeuze een plan opstelt.

Woon je alleen dan kan je deze stap overslaan, maar wanneer je te maken hebt met ook de wensen van je partner is het belangrijk om te zorgen dat jullie hetzelfde vertrekpunt hebben. Ga eens zitten en laat elkaar wat beelden zien uit tijdschriften die je écht heel mooi vindt. Wil je nog stapje verder gaan….. maak een collage voor elkaar met kleuren, accessoires en meubels die je graag terug wilt zien in je interieur. Zoek of je gelijkenissen ziet in stijl en kleur en of je hier en daar water bij de wijn kan doen. Ga in dit stadium geen concessies doen in ‘oké dan nemen we jouw bank en mijn tafel’. Je bereikt hierbij niet het samenhangende, eindresultaat dat je voor ogen had. Het gaat nog niet over meubelkeuze maar we zijn nog een stap daarvoor. Kijk of je samen een stijl herkent en kan benoemen.

Maak eens foto’s of bedenk samen welke meubels en accessoires er in iedere geval mee moeten en hoe je deze in de stijl die je eerder besproken hebt kan toepassen. Dit is ook bepalend voor het kleurgebruik en overige keuzes.

Kijk eens goed hoe de lichtval is en de grootte van de ruimte die je wil gaan aanpakken. Schijnt er ‘continu’ natuurlijk licht op de muur die ik wil gaan verven? of is de ruimte zo hoog dat het wel optisch verlaagd kan worden met behulp van kleur.

Met al deze elementen; stijlvoorkeur, lichtinval, ruimtelijkheid, reeds aanwezige meubels en accessoires, in het achterhoofd komt pas ‘smaak’ om de hoek kijken. Past mijn voorkeurs kleur wel in het reeds geschetste plaatje? Dit is het moment dat de meest creatieve ideeën tot stand komen waar je niet zo snel aan had gedacht. Je gaat kijken of jouw voorkeurskleur misschien in een andere kleurschakering te verkrijgen is zodat deze wel in het plan past wat je bedacht hebt. Misschien kom je wel op een totaal andere kleur uit dan je ooit gedacht had. Ga naar een bouwmarkt en zoek de stalen waarvan je denkt dat die in je plan passen. Pak ook wat stalen mee die wat buiten je comfort zone liggen.

Kijk ook verder dan RAL9010, het welbekende witnummer die iedereen gebruikt voor de witte vlakken in huis. Helemaal niets mis mee maar misschien verdient jouw uitgekozen accentkleur wel een wit naast zich met een tikkeltje meer grijs in zich!

Kleuren in meubels en accessoires zijn net zo belangrijk en laten we vooral textuur en structuur niet vergeten om het geheel passend te krijgen. Je zou het misschien niet zeggen maar een wit kussen met een prachtige structuur kan ook voor ‘kleur’ zorgen. Gebruik in ieder geval warme,natuurlijke materialen bij bijvoorbeeld een overheersende stenen vloer of leer wanneer je juist tapijt hebt liggen.

Wil je meer informatie over kleur en materiaalgebruik en hoe toe te passen in jouw interieur? Neem contact met mij op dan vertel ik je in een adviesgesprek alles over de kleuren en materialen die op jouw specifieke ruimte van toepassing zijn!

Meer blogs

  • INDELINGSPLATTEGROND
    Wil jij aan de slag met de indeling van je (nieuwe) huis? Bedenk eerst welke functies je wil uitoefenen in de ruimte en ga vervolgens schuiven met de meubels op de plattegrond van de desbetreffende ruimte om de meest optimale indeling te maken!
  • KEUKEN OP MAAT
    Bij een standaardkeuken ben je gebonden aan standaard afmetingen van de kasten. Wil je graag diepere kasten, kamerhoge kasten, een hoger werkblad of een materiaal die exact past bij de rest van je interieur dan kom je al gauw bij maatwerk uit. Ronde vormen en andere prachtige prachtige modellen zijn vaak ook alleen te vervaardigen doormiddel van maatwerk!
  • KLEUR VAN 2020
    September is altijd een spannende maand in o.a. interieurland. Nieuwe collecties worden gelanceerd en zo ook de nieuwe kleur trends.